Syrop smreczkowy przegapiony – na cukier różany czas najwyższy !

Oj przegapiliśmy…. smreczkowe żniwa tego roku – zatem jako mieszkańcy  ulicy Różanej  nie możemy  przepuścić momentu kiedy tak obficie kwitnie róża.

Przepis jest prosty:

Zbieramy – niekoniecznie –  z ulicy Różanej – 🙂 …. płatki dzikiej róży.  Niewiele tak  ze   3 duże garści/e:

P1120241

Płatki wrzucamy do makutry i ucieramy na  papkę  – wygodni robią to blenderem,  ale  nie zawsze udaje się osiągnąć  właściwy efekt.

Papkę mieszamy   z ok 1 kg cukru  tak aby zabarwić  mieszaninę  na kolor …. fioletowy,  a następnie rozprowadzamy na papierze  położonym na tacy:

Cukier_rózany (1)

Tacę wystawiamy na słońce – niektórzy mówią:   strata witamin – nam jednak chodzi o aromat.  Zbawcy witamin i tak je prawdopodobnie stracą kiedy w przyszłości  poddadzą  gotowy wyrób termicznej obróbce.

Gdy różowa mieszanina staje się sypka i krucha – czytaj sucha;  wsypujemy ją  do słoika mieszając z …. kostkami cukru:

Cukier_rózany (2)

Nabiorą one aromatu a pozostaną białe. Słoik zakręcamy – naklejamy logo Niedar na szczęście  i pomyślność przygotowań 🙂   i finalnie  otrzymujemy  sfokusowany  lokalnie  produkt polecany  z ulicy Różanej.

P1120250

Może masz inne podobne pomysły  na wzbogacenie tęczy   smaków – niekoniecznie wiosenno- letniego stołu –  opisz je,  nadeślij fotki – podziel się  🙂

 

 

1 Komentarz

  • Jurek z Wesołej napisał(a):

    Komentarz niekoniecznie testowy. Kostki cukru nabierają takiego aromatu, że za sprawą kubków smakowych teleportujesz się do ….bułgarskich sklepów z olejkiem różanym 🙂

Leave a Comment