Food pairing czyli orzeźwiający przerywnik na upał:

Woda z lodem i  cytryną zdaje się być  klasycznym antidotum na temperatury powyżej 30/stu st. C. … ale  jeśli dodasz do nich dodatkowo trochę…. świeżej pietruszki,  to ostateczny bukiet orzeźwienia  może się okazać zaskakująco ciekawy:

Czy wiesz co to jest: food pairing ? Właśnie to ! Poszukiwanie zaskakujących kulinarnych połączeń. Prekursorem tej  techniki jest Heston Blumenthal, brytyjski szef kuchni, któremu przypisuje się udane  połączenie czekolady z solą czy z kawiorem /nie tylko zresztą/  Spróbuj klasycznej cytronady z nacią pietruszki i zaskocz domowników oryginalną recepturą W foodpairingu chodzi o odnalezienie nieoczywistych, zdawałoby się absurdalnych  połączeń smakowych, które w efekcie /czytaj ostatecznym  bukiecie wrażeń smakowych  pasują do siebie idealnie.

Drobne łyki dydaktyki:

Nasze dość ubogie wyposażenie w kubki smakowe  dostarcza zaledwie  ok 20 % wrażeń smakowych.  Za pozostałe 80 %  tzw. smaku odpowiada …. nasz węch. Z wydychanym powietrzem dociera do nas ok  10 tyś aromatów…. Dlatego w kuchniach świata podczas swoich podróży nasze logo napotyka takie już klasyczne  połączenia jak:  kawa z czosnkiem, feta z imbirem, mandarynka z tymiankiem czy np. wątróbka z … jaśminem.


….a może i Ty praktykujesz jakieś kulinarne połączenia które można by nazwać np. niedariańskimi  – daj znać wybróbujemy polecimy innym 🙂

 

Dodaj komentarz