Woda z lodem i cytryną zdaje się być klasycznym antidotum na temperatury powyżej 30/stu st. C. … ale jeśli dodasz do nich dodatkowo trochę…. świeżej pietruszki, to ostateczny bukiet orzeźwienia może się okazać zaskakująco ciekawy:
Czy wiesz co to jest: food pairing ? Właśnie to ! Poszukiwanie zaskakujących kulinarnych połączeń. Prekursorem tej techniki jest Heston Blumenthal, brytyjski szef kuchni, któremu przypisuje się udane połączenie czekolady z solą czy z kawiorem /nie tylko zresztą/ Spróbuj klasycznej cytronady z nacią pietruszki i zaskocz domowników oryginalną recepturą W foodpairingu chodzi o odnalezienie nieoczywistych, zdawałoby się absurdalnych połączeń smakowych, które w efekcie /czytaj ostatecznym bukiecie wrażeń smakowych pasują do siebie idealnie.
Drobne łyki dydaktyki:
Nasze dość ubogie wyposażenie w kubki smakowe dostarcza zaledwie ok 20 % wrażeń smakowych. Za pozostałe 80 % tzw. smaku odpowiada …. nasz węch. Z wydychanym powietrzem dociera do nas ok 10 tyś aromatów…. Dlatego w kuchniach świata podczas swoich podróży nasze logo napotyka takie już klasyczne połączenia jak: kawa z czosnkiem, feta z imbirem, mandarynka z tymiankiem czy np. wątróbka z … jaśminem.
….a może i Ty praktykujesz jakieś kulinarne połączenia które można by nazwać np. niedariańskimi – daj znać wybróbujemy polecimy innym 🙂
Dodaj komentarz