Taki niecodzienny okaz Borowika rdzawego wypatrzył: Jan ze Spacerowej:
Na fotce widać wyraźnie aż 5 kapeluszy !!!
Przy okazji istotna przestroga:
Borowik ceglastopory zwany tez borowikiem rdzawym jest grzybem jadalnym – niektórzy utrzymują, że bardzo smacznym, acz ze względu na czerwone zabarwienie porów i trzonu nie wszyscy go zbierają – kojarząc ten gatunek z trującym borowikiem sztańskim – popularnym szatanem.
Jest coś na rzeczy albowiem grzyb ten w stanie surowym lub niedogotowanym a już szczególnie wywar wodny z tego gatunku jest trujący !
Zatem pamiętać należy, aby przed spożyciem grzyba tego poddać zdecydowanej obróbce termicznej a wodę po gotowaniu należy starannie odlać by maksymalnie osuszyć masę grzybową.
O cholera
Jak wywalić z siebie te wszystkie smaczne zupy robione na tych borowikach.
A moze zupa nie jest wywarem tylko zupą?
Pozdrawiam grzybiarzy