Kolejny wieloraczek – borowikowy multikapelusznik !

Taki niecodzienny okaz Borowika rdzawego wypatrzył: Jan ze Spacerowej:

Na fotce widać wyraźnie  aż 5 kapeluszy !!!

 Przy okazji  istotna  przestroga:

Borowik ceglastopory  zwany tez borowikiem rdzawym jest grzybem jadalnym – niektórzy utrzymują, że bardzo smacznym,  acz ze względu na czerwone zabarwienie porów i trzonu nie wszyscy go zbierają –  kojarząc ten gatunek z trującym borowikiem sztańskim – popularnym szatanem.

Jest coś na rzeczy albowiem grzyb ten w stanie surowym lub niedogotowanym a już szczególnie  wywar  wodny z tego gatunku  jest trujący !

Zatem pamiętać należy,  aby przed spożyciem grzyba tego poddać zdecydowanej obróbce termicznej a wodę po gotowaniu należy starannie odlać  by maksymalnie osuszyć masę grzybową.

1 Komentarz

  • Lutek pisze:

    O cholera
    Jak wywalić z siebie te wszystkie smaczne zupy robione na tych borowikach.
    A moze zupa nie jest wywarem tylko zupą?
    Pozdrawiam grzybiarzy

Leave a Comment