Dzięki Perrine, logo Niedar i to jak zwykle w wersji double, zwiedzało już: Paryż, Wersal oraz jeden z najsłynniejszych regionów Francji – Szampanię. Tym razem nasza Transatlantycka Ambasadorka akcji „Logo travels the world” udała się do miejscowości: La_Monnerie-le-Montel:
Tym wyjazdem, Perrine „ustrzeliła” swojego rodzaju flagowego hattricka. La_Monnerie-le-Montel leży w regionie Francji, którego spolszczona nazwa brzmi: Owernia. Owernia jak każdy z 22/dwóch regionów Francji ma swoją flagę:
Ponieważ wcześniej mieliśmy okazję wspólnie z Perrine, odwiedzić Szampanię – jej barwy poniżej:
a francuskie podróże Perrine zainaugurował Paryż i Wersal czyli Region Centralny w którym leży stolica Francji – mamy więc we flagowym poczcie Niedar flage i tego regionu:
Przepiękna kolorystyka flag – aż szkoda iż poczet flagowy powiększa się o te barwy jedynie wirtualnie i nie możemy ich przypiąć do specjalnych listew flagowych w które wpięliśmy flagi państw na terenie których zostało dotychczas sfotografowane logo Niedar.
No ale miejmy nadzieję iż kiedyś uda się nam zmaterializować nie tylko flagi regionów Francji ale flagi stanowe USA czy prowincji kanadyjskich 😊
Wracamy jeszcze na moment do La_Monnerie-le-Montel. Zjawiliśmy się bowiem tutaj urodził się brat Perrine, który pracuje w sąsiedniej miejscowości czyli w Theirs:
Theirs słynie na cały świat z produkcji … noży kuchennych a brat Perrine jest Mistrzem w tym fachu !
W mieście jest sporo sklepików z nożami:
Trafiamy też na taką oto niecodzienną witrynę:
Wyjaśnić tę nietypową scenografię może tylko tylko- Perrine:
Bonjour Perrine, Pouvez-vous nous expliquer ce que fait ce monsieur à l’exposition ?
Nous ne sommes plus en Champagne, donc pas question de boire trop de bulles. Est-ce une présentation d’une mystérieuse technique de fabrication de couteaux ?
Przy okazji ciekawostka:
Najdroższym na świecie nożem dostępnym w handlu jest nóż którego srebrna rękojeść wysadzana jest ośmioma diamentami a ostrze wykonane jest ze stali damasceńskiej:
Cena noża to ok 40 000 dolarów.
Bonjour à tous !
The mannequin in the store shows how people used to make knives in the past. They were outside, lying down next to the river to be able to work on the blade and cool it down directly by dipping it in the cold water.
Because it was potentially very cold outside, they used to have a blanket on their legs to keep them warm while working (or even a dog laying on them!).
Today, knives are not made this way anymore of course, but it is a pretty cool piece of information to learn 🙂